Gå til innhold
Ris ala mande til jul

Ta en julesmak av Aarhus

Foto: Freya McOmish

Julen smaker helt spesielt. Men hvor smaker julebaksten aller best når du skal på jakt etter sesongens søtsaker i Aarhus? Det har Jon Edlund svaret på. Her får du hans guide til byens 5 beste julebakstverk - så vet du hvor du skal gå når du blir godtesyk i julen.

Av Jon Eland 
Lokal i Aarhus

Om Jon

Jon Edlund - din lokale guide i Aarhus

Hvor kan jeg finne den beste epleskiven? 

Man kan vel ikke si JUL uten å si hjemmelagde epleskiver? I hvert fall ikke hvis det er opp til meg. Og det er det heldigvis flere steder i Aarhus som er enig med meg i, og som kan lage lekre epleskiver.

Valget for meg står ofte mellom bodene i Den Gamle By, som vinner aller mest på stemningen, og på Popsicles som selger ferske og hjemmelagde skiver i Æbleskivehuset på Aarhus Street food. For de lever opp til mine krav til en god skive - lun, myk og helt ferskbakt! Og med et snert av kardemomme. Mmmmh.

Jon Daniel Edlund er en ekte Aarhus-gutt som vant hele Danmarks hjerter i 2018 da han var med i Den Store Bagedyst, hvor han briljerte med både bakeferdigheter og en smittende begeistring for mat og kaker.
Møt Jon her →

Og så har tilbehøret jo også stor betydning for hvor god en epleskive det er snakk om. Her kan du få den servert på klassisk vis med jordbærmarmelade og masse melis til. Hva ellers! 

Hvor får jeg servert den beste julebollen med varm sjokolade? 

God julebakst er for meg også forbundet med veldig gode opplevelser. Med lange gåturer i det kalde vinterværet og med samværet med andre. Hvor man nesten kan smake opplevelsen i bakverket. Det er noe Restaurant Skovmøllen i den grad kan levere på. Der kan du få de mykeste julebollene med masse smør og den mest overdådige kopp med varm sjokolade noen sinne! Det er da innbegrepet av jul, eller hva?

Skovmøllen ligger i den vakre Moesgaard skov, hvor jeg som barn gikk turer med min familie og ble kjølt godt ned av den friske luften, før vi satte oss inn i varmen med røde neser og nøt den deilige varme sjokoladen og de myke bollene (med ekstra smør til!).  

Juleshopping i Aarhus
Bilde: Photopop

Er det en utradisjonell julebakst jeg er nødt til å prøve? 

Cheesecake er kanskje ikke akkurat det man forbinder aller mest med jul. Men nye tradisjoner må det vel også til! Det er faktisk en kake jeg baker ganske ofte, og som egner seg veldig godt til årstiden og til de smakene som vi tradisjonelt forbinder med julen. Skal jeg finne den ute på byen, så tar jeg en sving innom Aarhus Street Food og kjøper et stykke jule-cheesecake fra cheesecake-boden.

Det er faktisk det eneste ekte cheesecake-stedet i byen. Så den har de helt for seg selv. Her finner du alltid flere forskjellige varianter av den lekre kaken, og selv til jul har de flere julesmaker å velge mellom. De smaker alle sammen sykt godt! Uansett hvilken du velger. Og ja, de kan nesten måle seg med min egen. 

Juleklejner
Bilde: Kristian Krogh

Hvor får jeg klassikeren – byens beste klejner (fattigmann)? 

Klejner er rett og slett min absolutte favoritt blant julekakene, og jeg kan spise dem til jeg sprekker! Det er jo et veldig tradisjonelt og gammeldags stykke julebakst. Og det holder jeg meg faktisk også til. Jeg har nemlig kjøpt mine klejner fra det samme stedet helt siden jeg var barn. Rett nede hos min lille lokale baker, Schweizerbageriet, i Aarhus.

For der holder de tradisjonene i hevd. Og baker dem etter den samme oppskriften år etter år – og det kan jeg bekrefte. For WOW de smaker godt! Det er den lekreste kombinasjonen av en myk luftig kake, og en sprø småkake, i ett! Jeg elsker den. Og i år vil jeg helt sikkert kjøpe dem igjen. Akkurat der. 

: