Gå til innhold

De danske fjellene

Foto: Per Bille

I det kuperte Søhøjland ligger noen av Danmarks høyeste og flotteste ‘fjell’. Herfra kan du oppleve de mest storslåtte utsiktene over områdets mange sjøer og skoger. Høye tinder og naturopplevelser er det også mange av i nasjonalparken Mols Bjerge som er én av Danmarks fem nasjonalparker.

Liste
Kart

Danmarks høyeste naturlige punkt

Ejer Bavnehøj er sammen med Møllehøj det høyeste naturlige punktet i Danmark med en høyde på 170,86 meter over havet. Utsikten fra toppen er storslått – ikke minst fra det 12,5 meter høye gjenforeningstårnet – reist i 1924. Et enestående morenelandskap, som ble danne i siste del av den tredje istiden, bukter seg sør for Ejer Bavnehøj.

Les mer

Danmarks høyeste menneskeskapte punkt

Til tross for sine beskjedne høyder i norsk format, er det et omdiskutert tema hvilket av de danske ’fjell’ som er det høyeste. På toppen av Yding Skovhøj er der tre bronsealderhauger. Toppen på den midterste av disse høydene ligger 172,54 meter over havets overflate. Og hvis denne menneskeskapte høyden telles med, er Yding Skovhøj faktisk Danmarks høyeste punkt.

Les mer

Himmelbjerget

Et av de mest besøkte utfluktsmålene i Danmark ligger midt inne i de søhøjlandske skoger. Himmelbjerget som strekker seg 147 meter opp over havets overflate, er Danmarks femte høyeste punkt. Flere hundrede tusen besøkende kommer hvert år kjørende, seilende, syklende eller vandrende til berget.

Les mer
Udsigtsstedet Sukkertoppen ved Silkeborg
Bilde: Karin Mehl

Sukkertoppen

Sukkertoppen er ikke et av landets høyeste punkter, men utsikten kan den gjerne konkurrere med. Fra toppen av Sukkertoppen har du en formidabel utsikt over blant annet Gudenåen, Jyllands største sjø, Mossø, og skogene ved Himmelbjerget. Den ellers skogkledde åsen har ikke mange trær på toppen, og det gjør det mulig å se i mange retninger.

Les mer
Bilde: Susanne Meilgaard

Trehøje

Trehøje er tre bakketopper på 127 høydemeter i midten av den naturskjønne nasjonalparken Mols Bjerge. Fra Trehøje kan du nyte 360 graders panoramautsikt fra Århus til Ebeltoft og se til fire viker: Kalø, Begtrup, Knebel og Ebeltoft.

Les mer

Det høyeste punktet i nasjonalparken Mols Bjerge

Agri Bavnehøj er med sine 137 m.o.h. det høyeste punktet i Mols Bjerge. Herfra kan du nyte den storslåtte utsikten over Mols Bjerge. I gammel tid var Agri Bavnehøj en av de høydene hvor bålet ble tent når fienden kom. Senere fikk høyden en annen betydning og ble sentrum for kartoppmåling.

Les mer

: