Gå til innhold
Aarhus Street Food

Fem stopp i det salte og det søte kjøkken i Aarhus

Foto: Aarhus Street Food

Jon er en ekte Aarhus-gutt, og derfor lommekjent i smilets by. Det gjør at han er den perfekte guide til en liten, lokal foodtour, når du besøker Aarhus.

Av Jon Eland 
Lokal i Aarhus

Om Jon Edlund

Jon Edlund - din lokale guide i Aarhus

1. Hvor skal vi gå for å få byens beste frokost?

Den beste frokosten starter en tidlig morgen midt inne i byen – rett foran La Cabra. Det er en kaffebar nede i latinerkvarteret som selger byens beste kaffe og bakverk! Spesielt er deres kardemommesnurrer legendarisk gode! Faren min er fra Sverige, så kanel- og kardemommesnurrer er jeg er vokset opp med (og som jeg har spist en del av etter hvert). Men ingen slår de nede fra La Cabra!

Jon Daniel Edlund er en ekte Aarhus-gutt som vant hele Danmarks hjerter i 2018 da han var med i Den Store Bagedyst, hvor han briljerte med både bakeferdigheter og en smittende begeistring for mat og kaker.
Møt Jon her →

Så settet heter: Kjøp en kardemommesnurr og en kaffe to-go. Sett deg utenfor på en benk midt i solen og nyt stemningen av byen som våkner og folk som suser forbi i det megahyggelige området. Det elsker jeg!

PS. jeg anbefaler deg å komme tidlig; gjerne mellom 08 og 10. Så får du HELT ferske snurrer!

2. Hvor finner vi byens beste burger?

Byens beste burger får du på Koedstaden. En ekte burgersjappe drevet av et par unge gutter som har gjort om den gamle slakterbutikken til sitt helt egne sted. Mer autentisk blir det ikke. Den ligger på et gatehjørnet på Trøjborg i Aarhus N – fortsatt like ved sentrum. De serverer vanvittig gode burgere og pommes frites. De er spekket med godsaker og kvalitet på den helt riktige måten. Og den smaken de får ut av kjøttet og baconet sitt er bare vanvittig god. Så mye smak og saftighet får man bare ikke andre steder!

Kjøp din meny, gå fem minutters gang ned i Risskov, og sett deg og nyt byens beste burger med kompisene dine i Aarhus’ hyggeligste skog med utsikt ut over Aarhus havn! Det kan bare bli bra.

Pizza fra Helles Kitchen

Hvor kan vi bestille byens bedste pizza?

Bilde: helleskitchen

3. Hvor kan vi bestille byens beste pizza?

Det er faktisk mange gode pizzeriaer i Aarhus. Men den aller beste får du hos Pizza Propria. Det ligger også mega sentralt og like ved togstasjonen i en av de hyggeligste gatene i byen, nemlig Jægergårdsgade. Her er det fullt av liv, god stemning og mange kafeer/restauranter. 

Pizza Propria lager autentiske italienske pizzaer som smaker genialt godt. Her bruker de autentiske italienske råvarer. Og det kjenner man på smaken! Råvarer som du faktisk også kan kjøpe med deg hjem. Italiensk mel, italienske tomater og lekre oster, skinker, pølser osv. Så du kan også gå hjem og selv trylle med italienske råvarer til din neste pizza- eller pastarett! 

Det er et ganske lite sted, så du må ta med pizzaen hjem. Alternativt kan du sette deg utenfor og spise pizzaen med gode venner. Du kan også ta med et petanque-sett, og ta dem og pizzaen din med opp til Ingerslevs Boulevard fem minutters gang fra pizzastedet. Der er det nemlig noen gode petanque-baner og masse plass til å kose seg med pizzaen. 

Isvaffel

Hvor køber vi byens bedste is?

Bilde: Pernille Bøgh

4. Hvor får vi byens beste is?

Den absolutt beste isen i byen får du hos Dolce VitaTrøjborg. Det er en av de første italienske (hvis ikke den første?) isbutikkene i byen, og den har ligget der så lenge jeg kan huske!

Den ligger på et gatehjørne ut mot Tordenskjoldsgade øverst i Trøjborg. Butikken oser av autentisitet; tregulvet knirker litt når man kommer inn. Og så blir man bare møtt av en stor isdisk med et alltid smilende personale som elsker å servere lekker is eller en god kopp kaffe til kundene.

Isen blir på beste italienske manér nennsomt fylt opp i begeret eller kjeksen med en spade i stedet for iskuler, som vi er mest vant til her i Norden. SÅ HERLIG.

Det er alltid så sinnssykt vanskelig å velge – jeg foretrekker ofte deres lakrisis kombinert med hvit sjokolademousse på toppen. Det er en kald, luftig mousse som er noe man bare må ha oppå isen. Det er så sykt godt!

5. Hvor får vi byens beste utsikt til kveldsmaten?

Byens beste (mat)utsikt får du nede fra ”Rødvinskajen” ved Aarhus Træskibshavn. Det er den aller ytterste kaien, lengst ut på havnen i enden av ”Fiskerivej” nede på Aarhus havn. På veien med dit ligger Clausens Fiskehandel. Det er byens eldste (og etter min mening beste!) fiskeforretning som selger de lekreste fiskefrikadeller med dertil hørende remuladedip.

Ta en kald øl ved siden av, og sett deg på steinene ned mot sjøen og bare nyt stemningen og utsikten til treskipshavnen. Det er så avslappende og vakkert på samme tid.

Jons starttips til turen

Fem steder hvor du kan stille tørsten mellom dine fem stopp i det salte og det søte kjøkken:

 1. Juice Stop i latinerkvarteret hvor du kan få herlig ferskpresset juice
   
 2. Iskaffe fra La Cabra med havremelk – den smaker sykt godt
   
 3. Plan B v. Fredenstorv - hvis du leter etter en fin vin-bar
   
 4. Gedulgt - en luksuriøs cocktailbar i Fredensgade
   
 5. En god øl fra ølbaren på Aarhus Street food

: